24 i 25 kwietnia roku miłośnicy chemii z naszej szkoły mieli okazję wziąć udział w weekendowych warsztatach Małopolskiej Chmury Edukacyjnej. Zajęcia online prowadzili dla nas wykładowcy z Politechniki Krakowskiej.
Podczas spotkań mieliśmy okazję zgłębić tajniki uzdatniania wody oraz poznać przyczyny i rodzaje jej zanieczyszczeń. Poznaliśmy też zawiłości chemii w kuchni. I wcale nie chodzi o używane środki czystości, bo pod lupą znalazły się produkty mleczne, które niemal wszyscy często spożywamy. Wykładowcy z dużym zaangażowaniem i w przystępny sposób przekazali nam szczegółową wiedzę na tematy ważne i często, ale tylko sloganowo, poruszane w ostatnich latach.
Szkoda, że pandemia uniemożliwiła nam bezpośrednie uczestniczenie w zajęciach na uczelni. Mimo to warsztaty online były bardzo ciekawym i przydatnym doświadczeniem, wprowadzającym nas w arkana chemii i studiowania.
Eryk Smektała, klasa 2b